Prima pagină » Despre proiect

Despre proiect

Cotinuând proiectele de cercetare din anii trecuți, ScanDip130 (diplome și lucrări studențești) și TradArh (tradiții didactice) ale CED UAUIM, propunem punerea în valoare a resurselor documentare prezente în cadrul UAUIM prin conservarea și accesiblizarea unei arhive provenite de la Catedra Studiul Formei, relevantă pentru evoluția învățământului de arhitectură și design, precum și a direcțiilor de cercetare și studiu ale studenților arhitecți.

Departamentul Informare-Documentare prin compartimentele sale (CED și Bibliotecă) păstrează o vastă documentație vizuală, relevantă pentru evoluția învățământului de arhitectură și pentru preocupările și direcțiile de cercetare ale studenților arhitecți. Se conturează astfel posibilitatea de creare a unui instrument de lucru pentru istorici, arhitecți, cadre didactice dar mai ales pentru doctoranzi și cercetători, constând într-o bază de date de imagini accesibilă online.

Astfel am identificat nevoia de digitizare și digitalizare.

O parte din munca de scanare va fi asigurată de doctoranzi voluntari, sub supravegherea unui muzeograf ce va asigura însușirea și respectarea normelor de conservare și prezervare a documentelor pe suport papetar. De asemenea, aceștia vor fi implicați în prelucrarea imaginilor rezultate, iar bibliotecarii cu experiență vor asigura catalogarea și indexarea corectă a acestora, în colaborare cu un cadru didactic specializat în arhitectură, iar fișierele rezultate vor fi încărcate într-o bază de date, cu o interfață accesibilă, în care se vor putea face căutări și selecții după diferite criterii.

Vom înregistra două interviuri cu profesori UAUIM și vom elabora un catalog pentru a marca și editorial acest proiect.

Proiectul satisface nevoia de accesibilizare și contextualizare a resurselor documentare și vizuale din domeniul arhitecturii, conservarea și diseminarea online a acestora atât în format digital, cât și în format tipărit.